sobota 2. února 2008

Česká klávesnice na iPhone 1.1.3

S využitím ruského projektu si můžete přidat háčky a čárky do klávesnice Vašeho iPhone, verze 1.1.2 nebo 1.1.3. Ve starší verzi 1.1.2 bývá tato upravená klávesnice poměrně nestabilní, ve verzi 1.1.3 se již dá lépe používat, vypadává méně, přesto za případné výpadky nebo problémy po instalaci neručím.

Postup instalace:
1. Z Installeru si přidejte aplikaci "Mobile Enhancer"

2. Poté si zadejte do zdrojů installeru ruský projekt "http://repository.ripdev.com"

3. Z Installeru nainstalujte "Русская клавиатура"

4. Stáhněte si a rozbalte archív CzechKeys.zip, stahovat můžete zde

5. Poté musíte použít iBrick (Windows) nebo iFuntastic (Mac) a přehrát soubory z archívu do adresáře /Library/MobileEnhancer/cyrillic-keyboard.men/

6. Restartujte svůj iPhone (reboot)

7. V nastavení General/Keyboard nastavte ruskou klávesnici jako druhou klávesnici k anglické

! Pozor případný budoucí update programu "Русская клавиатура" v Installeru vyžaduje opětovné přehrání souborů z archívu dle bodu 5, případně může znamenat nefunkčnost celé aplikace !

Nyní již můžete používat české klávesy přepínáním druhé klávesnice stiskem malého glóbu vlevo od mezerníku :o)

3 komentáře:

Martin řekl(a)...

Ahoj , mám 1.0.2 a podařilo se mi rovněž za použití ruského projektu nainstalovat háčky a čárky tak, že česká klávesnice na iphonu funguje bez problémů. Zde o tom více:
Bohužel cylliric keybord je nyní zpoplatněna na 500 rublů to je cca, 19 EUR tj. skoro 500 Kč. Musel jsem si ji tedy koupit a po koupení jsem pak přehrál všechny soubory mnou vytvořenými a česká klávesnice funguje :-). Zazipoval jsem celou složku a uložil na
http://uloz.to/180803/vylepšená Keyboard CZv3 pro Cyrillic keybord.zip
. Zkuste si ji pak rozbalit a vše vložit do root/Library/MobileEnhancer/cyrillic-keyboard.men/
Možná to bude fungovat a nebudete muset si to kupovat. Nevím jak je to zabezpečeno? Ještě upozornění. Mám stále systém 1.0.2 na kterém to bezpečně funguje. Nezkoušel jsem to na 1.1.1 a výše, nicméně na stránkách ruského vývojáře se píše, že to chodí i na 1.1.1 a 1.1.2. Pravděpodobně ale to je již nutné asi koupit. Předpokládám, že tam mění ještě nějaké jiné soubory . V instaleru stačí, když si dáte instalovat Ruský projekt a pak si ho aktivovat ( koupit ) a pak zkuste přehrát mnou vytvořené soubory . Více na http://ripdev.com/ruproject .
Upozorňuji, že nejdříve však musíte nainstalovat z instaleru ještě MobileEnhancer. Nenechte se poplést protože háčky a čárky vidíte teprve, když přepnete na klávesnici, která má prohozené Z a Y. a pak stiskněte shift. Držím palce, snad se Vám to podaří a budete mít na iphonu českou klávesnici :-). Dejte vědět, zda to funguje.

Wity řekl(a)...

Zpoplatněný je ruský projekt, samotná klaviatura je nyní zdarma. Bezpečně to nefunguje, při psaní SMS zpráv to poměrně často vypadne a je nutno psát zprávy znovu. Nicméně pro psaní poznámek je možné to bezpečně používat, taktéž ve verzi firmware 1.1.2 a 1.1.3. Wity

michal řekl(a)...

Funguje ten projekt ještě nebo ne? Mám teď starší model iPhonu, na který nová klávesnice nejde. Bohužel nové SE mi spadlo na zem, protože jsem tam neměl tvrzené sklo na iPhone a tak je buď po smrti nebo zralý na výměnu displeje. Tak jsem na rychlo sehnal aspoň starší model s tím, že si ho trochu doplním. Ale nějak o tomhle projektu nemůžu sehnat žádné další informace, než je tento článek. ;-)